H Κυκλική Οικονομία σε Περιοχές Δίκαιης Μετάβασης

Η ομάδα του Promoting Circular Economy in Just Transition Regions έχει ως έδρα την Ελλάδα και αποτελείται από δύο φοιτήτριες με τόπο κατοικίας τις πόλεις δίκαιης μετάβασης, των Χανίων και της Φλώρινας. Η ομάδα μας, λοιπόν, υλοποιεί ένα project, το οποίο πρότεινε τον Ιανουάριο του 2023, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUTeens4Green. Το πρόγραμμα EUTeens4Green ξεκίνησε ως μια εμφανής ανταπόκριση στις ανάγκες της τρέχουσας κατάστασης. Προσφέρει στους νέους την ευκαιρία να αναλάβουν την ευθύνη και να γίνουν παράγοντες αλλαγής, προτείνοντας δράσεις που θα συμβάλουν στην κατασκευή μιας πράσινης ανάκαμψης στην περιοχή τους και, συνεπώς, να συμβάλουν στην καλή διακυβέρνηση της πολιτικής συνοχής. Το γεωγραφικό πεδίο δράσης του προγράμματος, είναι οι περιοχές που είναι πλέον εκτεθειμένες στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πράσινης μετάβασης. Αυτό αποδεικνύει την δέσμευση, για ορισμό νέων προτεραιοτήτων στην χρηματοδότηση περιοχών για την ανακούφιση των κοινωνικό-οικονομικών ανισοτήτων.

Στα πλαίσια του project «Promoting Circular Economy in Just Transition Regions», θα διοργανώσουμε δυο events, τα οποία θα είναι ημερίδες – workshops, ένα για κάθε πόλη, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2023.
Στα workshop αυτά, θα προσκληθούν ειδικοί πάνω στην κυκλική οικονομία και κατά κύριο λόγο ακαδημαϊκοί, οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους πάνω σε αυτόν τον τομέα.
Θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί συζήτηση για τα οφέλη του να υιοθετείς πρακτικές κυκλικής οικονομίας τόσο στον επιχειρηματικό τομέα, όσο και στην κοινωνία την ίδια, αλλά και πως θα συμβάλουμε με αυτόν το τρόπο, στο κρίσιμο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Φυσικά, θα παρουσιαστούν επιτυχημένες περιπτώσεις εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.
Είναι σημαντικό πως με τα workshop που θα πραγματοποιήσουμε, θέλουμε να απευθυνθούμε σε όλους τους ενδιαφερόμενους, όπως σε μικροεπιχειρήσεις και τοπικές αρχές, ώστε να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις πάνω σε αυτόν τον τομέα και να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε αυτή τη νέα μέθοδο διαχείρισης, η οποία μπορεί να επωφελήσει την οικονομία αλλά και το περιβάλλον.

Υπεύθυνες έργου

Δήμητρα Μοσχογιάννη
Φοιτήτρια Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης

Παυλίνα Σαραλίδου
Φοιτήτρια Νομικής Σχολής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ημερίδες για την κυκλική οικονομία

27/10 στα Χανιά

18:00 στο Μεγάλο Αρσενάλι – ΚΑΜ

25/11 στη Φλώρινα

18:00 στο Επιμελητήριο

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό
  • 00 Days
  • 00 Hours
  • 00 min
  • 00 sec

Ο ΧΩΡΟΣ

Το «Μεγάλο Αρσενάλι» από τον 15ο διαγράφει μια ιστορική πορεία μέσα στους αιώνες. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου συγκινεί τόσο τους λάτρεις και μελετητές της αρχιτεκτονικής ιστορίας, όσο και οποιονδήποτε πεζό τύχει να περάσει μπροστά του. Οι τοξωτές δίοδοι, τα περίτεχνα υπόστεγα, η στιβαρή κατασκευή με τους λαξευμένους ψαμμόλιθους και η τέχνη της τοιχοποιίας σε όλο το εύρος του κτίσματος, δεσπόζουν στη καρδιά του Παλιού Ενετικού λιμανιού.
Οι χώροι του φιλοξένησαν διαδοχικά ανά τα χρόνια, το σχολείο της Χριστιανικής Κοινότητας (1872), πλήθος θεατρικών παραστάσεων(1892), το δημόσιο νοσοκομείο (1923) και το Δημαρχείο (1928 – 1941). Φτάνοντας στο σήμερα, από ασκεπές ερείπιο, έχει μετατραπεί σε εντυπωσιακό χώρο εκδηλώσεων και εκθέσεων. Λειτουργεί ως Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, φιλοξενώντας σημαντικές Ελληνικές και
διεθνείς διοργανώσεις στους χώρους του.

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Αλέξανδρος Στεφανάκης

Επίκ. Καθηγητής, Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης.
Τίτλος «Κυκλική οικονομία: εργαλειοθήκη για μια βιώσιμη ανάπτυξη»

Κωνσταντίνα Τογκαρίδου

Local facilitator EUTeens4Green Programme στην Ελλάδα & JTPeer Expert.
Τίτλος: «Η έννοια της δίκαιης μετάβασης στην κυκλική οικονομία»

Γιώργος Μπανιάς

Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας, ΕΚΕΤΑ.
Τίτλος: «Κυκλική (Βιο-)οικονομία: Αρχές, ευκαιρίες και προκλήσεις»

Κώστας Πατεράκης

Γενικός Διευθυντής ΔΕΔΙΣΑ. Τίτλος: «Η μετάβαση από το γραμμικό μοντέλο οικονομίας, στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Το παράδειγμα της ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΟΤΑ)»

Χριστίνα Κοτσιφάκη

Προϊσταμένη Τμήματος Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας & Ελέγχου Ποιότητας Νερών, ΔΕΥΑΧ.
Τίτλος: «Κυκλική οικονομία και δημοτικές επιχειρήσεις διαχείρισης νερών και υγρών αποβλήτων: προκλήσεις και προοπτικές»

Δημήτρης Μπανούσης

Εμπειρογνώμονας περιβάλλοντος, Greek LIFE Task Force plus & Πράσινο Ταμείο.
Τίτλος: «Χρηματοδοτικά Προγράμματα του Πράσινου Ταμείου και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας»

Γιώργος Αραμπατζής

Αναπ. Καθηγητής Σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Πολυτεχνείου Κρήτης. Τίτλος: «Κυκλική και Ψηφιακή Μετάβαση σε μια Ανθεκτική Οικονομία»

Στέργιος Βακάλης

Επίκ. Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Τίτλος: «Κυκλικη οικονομια στην ενεργεια: τεχνολογιες χημικης αποθηκευσης»

Λιονάκης Ιωάννης

Ιδρυτής της Κρητικής Ζυθοποιίας (Charma Beer).
Τίτλος: «Εφαρμογή κυκλικής οικονομίας στην παραγωγή μπύρας»

Φωκίων Παπαθανασίου

Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Τίτλος: “Κυκλικότητα στην αγροτική παραγωγή: εφαρμογές και δράσεις”

Ιωάννης Νικολάου

Διευθυντής Εργαστηρίου Οικονομικής των Επιχειρήσεων και της Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Τίτλος: “Κυκλική οικονομία στον κόσμο των επιχειρήσεων: το σήμερα και οι μελλοντικές προοπτικές”

Υπό την Αιγίδα